Reuma / Reumatoïde artritis

1. Hoe kunnen we reuma behandelen?

Onderstaand protocol omvat een compleet en hierdoor effectief programma dat de fysieke, emotionele/mentale en spirituele achtergrond aanpakt; de gebruiker meer met zichzelf verbindt; het lichaam draineert, detoxificeert (ontgift) en regenereert; de weerstand van het lichaam versterkt en reuma behandelt. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte met gewrichtsontstekingen.

a. Elke 6 tot 8 weken: inzet Chi OPTIMIZER®; prioriteit uittesten, zie beschrijving Chi OPTIMIZER®.

b. Chi OPTIMIZER® Support met affirmatie: "Ik ben positieve liefdevolle helende energie, verhoging immuunsysteem, reuma nu uit mijn lichaam. Alle bacteriën, parasieten, schimmels, virussen en gifstoffen nu uit mijn lichaam, mijn lichaam is nu gezond. Mijn metabolisme functioneert nu optimaal. Alle pijn nu weg." Zie beschrijving Chi OPTIMIZER® Support.

c. Squash Plus Antioxidanten Complex: 1 tot 4 capsules per dag, tijdens de maaltijd innemen; voor een vitaal lichaam, beschermt spiercelstructuren en verbetert spiercelstofwisseling, vangt vrije radicalen en vermindert pijn.

d. Gewrichtsgranulaat: 1 maatlepel van 9 gram per dag, bij voorkeur voor het slapen innemen; voor gezond kraakbeen, ontstekingsremmend, smeermiddel van gewrichten, pijnstillend.

e. Eventueel aangevuld met onderstaande middelen:

- Magnesium Tauraat: 1tot 2 capsules per dag, tijdens de maaltijd innemen; ontspant en ontkrampt spierweefsel.

- Marine Visolie (zalm): 1 tot 2 capsules per dag, waarvan 1 voor het slapen gaan, in combinatie met vitamine E en/of antioxidant; voor soepele spieren en ontstekingsremmend.

- MSM: 1 tot 4 tabletten per dag; ontstekingsremmend, pijnverlichtend, betere doorbloeding en ontspanning.

- Glucochon: 1 tot 5 tabletten per dag, waarvan 1 voor het slapen; voor gezond kraakbeen en gewrichtssmeer, en pijnstillend.

- Osteocap: 2 tot 4 tabletten per dag, waarvan 1 voor het slapen; voor gezond botmetabolisme en sterke botten.

- Gebufferde Vitamine C: 2 tot 6 capsules per dag, tijdens de maaltijd innemen; verbetert het levermetabolisme, de werking van het afweersysteem en de stofwisseling voor de spiercel.

- Vitamine B-50 Complex: 1 tablet per dag, tijdens de maaltijd innemen; bevordert en herstel van zenuwcellen.

- Co-enzym Q10; 1 tot 2 capsules per dag, tijdens de maaltijd innemen; optimaliseert de energie voorziening van spiercellen.

- DDS1: 1 tot 2 tabletten per dag, tijdens de maaltijd innemen; voor een gezonde darmflora.

- Hepaforte: 1 tot 4 tabletten per dag; voor een goed functionerende lever.

- Teunisbloemolie: 2 tot 6 capsules per dag, tijdens de maaltijd innemen; voor hormoonbalans en ontstekingsremmend.

- Borageolie: 1 tot 2 capsules per dag, tijdens de maaltijd innemen; voor hormoonbalans en ontstekingsremmend.

Met kinesologie, touch for health, Integra, NEI, pendel, biotensor, bioresonantie-apparatuur, elektroacupuntctuur of intuïtieve waarneming is het mogelijk te bepalen welke combinatie voor het lichaam optimaal is. Wees hierbij wel alert op het congruent zijn met "ik ben gezond en vitaal"en eventuele andere sabotage mechanismen.

Het is verder van belang een goede werk- of lichaamshouding en een gezonde levenswijze na te streven. Richt je werkplek ergonomisch in en eet iedere dag voldoende verse groenten en vers fruit (liefst biologisch), eiwitten (vlees, kaas) beperken. Gebruik voldoende meervoudige onverzadigde vetzuren, door bijvoorbeeld drie maal per week vette vis te eten (ontstekingsremmend). Liever geen alcohol, koffie, zwarte thee en frisdranken. Drink 2 liter gevitaliseerd, gezuiverd (of mineraal-) water per dag, hierdoor worden nieren geholpen om gifstoffen uit het lichaam verwijderd, zie beschrijving Aqua OPTIMIZER®. Vermijd kou en vocht. Maak contact met je lichaam, luister naar de signalen die het geeft en reageer daar adequaat op. Korte pauzes zijn een effectieve manier om de spieren tussendoor te ontspannen en de bloedvoorziening te verbeteren. Zorg voor voldoende (volledige) beweging zoals zwemmen, fitness, Chi Neng Qi Gong en verbeter je lichaamshouding. Leef je leven met een glimlach, laat de verstarring los, dit komt het herstel van de cellen in je lichaam ten goede. Een glimlach zet zenuwreflexen in werking die de spieren in het hele lichaam meer ontspannen.

2. Achtergrond van reuma:

Reuma is een ziekte waarbij collageen (eiwitbestanddeel in bindweefsel en kraak-been) wordt aangetast. Deze ziekte wordt gerekend tot de auto-immuunziekten, ziekten waarbij het afweersysteem antistoffen vormt die het eigen lichaamsweefsel aanvallen. De ziekte wordt gekenmerkt door een niet-etterige ontsteking van verscheidene gewrichten, later gevolgd door destructieve veranderingen, en verschrompeling van spieren en huid in de omgeving van de aangetaste gewrichten.

Reuma is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat. Pijn en stijfheid van gewrichten, spieren, spieren, botten en bijbehorende weefsel zijn de belangrijkste kenmerken. Daarbij zijn globaal twee groepen reumatische aandoeningen te onderscheiden: de ontstekingsachtige en de niet-ontstekingsachtige. De niet-ontstekingsachtige reumatische aandoeningen zijn ook weer onder te verdelen in twee groepen: weke delen reuma (zie fibromyalgie) en artrose (gewrichtslijtage).

3. Oorzaken van reuma:

a. Emotionele en spirituele oorzaken (*):

Sterke aanwezigheid van oer-instinctieve krachten. Of onderdruk je het allemaal met strenge beheersing? Je zou krachtig willen doorgaan, jezelf affirmeren, maar je snijdt jezelf de pas af. Waarom? "Neen", zeg je, hard zelf-destructief. Hard voor jezelf, mogelijk ook t.o.v. de anderen. Jij bent als een strenge generaal voor alle aanwezige cellen in je lichaam. Jij sluit de deuren: jij laat niet binnen, ook niet de zuurstof waaraan je eigenlijk zo een behoefte hebt. Alles in strenge roosters gesloten, geen kans tot ontsnappen mogelijk. Een ijzeren wet of discipline soms, alleszins een streng verbod om hier of daar buiten die of deze regel te gaan. IJzig koud voor jezelf in de eerste plaats. Waarom jezelf zo boven je gevoelens, je hart plaatsen? Waarom jezelf zo toebinden, strak en onleefbaar haast? Omdat die oer-krachten in je duwen is het best mogelijk dat de gestrengheid en de oerimpulsen met elkaar in botsing komen, waardoor gefrustreerde uitlatingen en onverwachtse handelingen en bewegingen. Jij maakt geen fouten wanneer jij kiest voor Het Leven, voor jouw gevoelens, voor een echt jezelf vrij laten bestaan! Waarom jezelf nog zo manhard bejegenen? Je leerschool heb je nu wel gehad: kom in buigzaamheid en ontvankelijkheid t.o.v. jezelf en de anderen. Breek met die strenge schoolwetten van je "vaders" en geef het kind in jezelf een kans tot uitdrijving van al datgene wat het "vervuilde", wat het zichzelf deed lelijk vinden waardoor het niet impulsief zichzelf durfde te zijn. Breek uit dat oude harnas en besluit "om gewoon jezelf te laten zijn, te worden". Breek met die oude te strak gespannen koorden waaraan jij je gebonden legde en geef de Natuur alle kansen! Laat oer-scheppings-krachten vrij bestaan, beknot ze niet, maar richt ze op constructieve, krachtige, liefdevolle, meesterlijke wijze. Onderdruk deze levensenergieën en ­gevoelens niet, maar leid ze vrij en open als Mens. Had desnoods letterlijk het touw door daar waar je voelt dat het je geen goed meer doet (m.b.t. mensen, werk, reglementen en structuren of wat dan ook). Transformatie gevraagd: keer je inwaarts, verzet je niet tegen een volgende stap zetten dichter naar jezelf toe, je échte innerlijke zon, niet dat Uiterlijke Imago, niet vasthouden aan het Oude Beeld van jezelf dat zich wil recht houden. Soepelheid, flexibiliteit, buigzaamheid en verzachting! Breek doorheen al deze barrières die je voor het leven in jou hebt opgericht en laat die spontane gevoelens doorstromenÉÉ vanuit het hart, in toegeeflijkheid naar jezelf toe, in liefde; blokkeer jezelf niet langer. Aan wat anderen van je zeggen, de buitenwereld, daaraan heb je nu maling, nu je durft jezelf te zijn; wie je écht bentÉ laten zijn! Geen kwestie meer van sterk affirmeren naar buiten uit, maar een gewoonweg jezelf laten leven, zonder jezelf te willen hooghouden, rechthouden, strak en streng binnen die en die eisen, normen, regels en structuurwetten.

b. Psychische constitutie(**):

Een reumapatiënt kan het voel hebben dat hij of zij in de "kou" staat. Dat wil zeggen, dat we ons het beeld voor ogen moeten stellen van een mens die zich bevindt in een ijzig koude omgeving en blijk geeft niet opgewassen (bijvoorbeeld niet gekleed) te zijn tegen deze koude. Als het koud is "krimpt" de mens ineen en is niet meer in staat zich "open" en vrij te geven. Integendeel, men kruipt weg en zoekt bescherming (troost) tegen de ongure omstandigheden. Het is opmerkelijk dat mensen die met hart en ziel genieten van koud en schraal weer, zelden reuma zullen krijgen. Kou belemmert en beperkt de mens in zijn bewegingsvrijheid. Dit is nu de wezenlijke oorzaak van reuma. Doordat de mens psychisch in de kou staat (d.w.z. niet tot die contacten en relaties kan komen die hij eigenlijk zou wensen) ontstaat een leefwijze die dermate onnatuurlijk is dat reuma o.a. het gevolg kan zijn. Warmt is een weldaad voor de reumapatiënt. Dit betreft niet alleen de lichamelijke warmte maar evenzeer de psychische. De reumamens ervaart de weldaad van warmte die uitgaat van een welgemeende belangstelling en van werkelijke liefde.Voor alles komt de reumapatiënt de grootste warmtebron die de mens ter beschikking staat tekort: Liefde en welgemeende aandacht.

c. Verzuurd lichaam & voeding:

Het zuur/basen-evenwicht in ons lichaam levert een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid. Bij verkeerde pH-waardes van vloeistoffen en/of weefsels, kunnen enzymen niet actief worden, en het antioxidant systeem verzwakt. De pH-waarde van onze weefsels wordt in belangrijke mate beïnvloed door onze voeding. Voeding moet 80% bestaan uit alkalisch milieu en 20% uit stoffen die een zure omgeving in stand houden. In deze situatie zal het weefsel zijn normale pH-waarde behouden. De (vooral dierlijke) eiwitten geven een zure reactie, terwijl groenten, fruit een basische reactie geven.

4. Symptomen van reuma:

Reuma is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat. Pijn en stijfheid van gewrichten, spieren en het bijbehorende weefsel zijn de belangrijkste symptomen. Men voelt zich bedreigd door het steeds dichterbij komende onheil: de blijvende invaliditeit. De pijn is erg en de lichamelijke ongemakken moeten niet onderschat worden. Toch is het de totale invaliditeit die vooral het psychisch leven volledig kan ontredderen.

Bron:

(*) De Sleutel tot Zelf-Bevrijding, Christiane Beerlandt, uitgever Petiet, ISBN 90-75849-08-7

(**) Voorkom en behandel reuma, Jaap Huibers, uitgever Ankh-Hermes, ISBN 90-202-0584-6

RSI, Ben Bouter, uitgever Mix Media BV, ISBN 90-75690-12-6